Voksne katter.

Adopsjon av voksne katter er vanlig – det er de vi får inn flest av. Samtidig vil mange helst ha en liten en. Årsakene er mange: At de vil bli bedre kjent med katten fra den er liten av, de vil ”oppdra” den, de tror en voksen katt ikke vil finne seg til rette osv. osv.

All vår erfaring tilsier at voksne katter tilpasser seg en ny tilværelse godt. Det er før pus kommer hjem man skal sette rammebetingelsene; smånervøse katter skal ikke til hjem med småbarn, katter som er redd hunder bør få slippe å komme til en hundefamilie og katter som ikke liker andre katter bør få være alenekatt.

Alle disse trekkene har vi som erfarne kattebehandlere lært oss å tolke rimelig bra. Tar vi disse hensynene før pus skal adopteres bort, og finner perfekt katt til perfekt familie, så vil samlivet med pus være like vellykket, selv om katten var godt voksen da den ble adoptert bort. 

Når katten blir voksen opphører som regel en rekke av de trekk kattungen har hatt. Lekene fra de var små, skinnmusen og fjæren er ikke så morsomme lengre, og pus synes i større grad at sofakroken er attraktiv. Når pus er ute er ikke lenger buskaset rett utenfor døren heller særlig spennende, og katten tar seg ofte lengre turer i nabolaget.

De kjente stiene blir utvidet, og pus begynner å etablere sitt eget revir. Avhengig av kattetettheten, kan dette bli svært lite eller svært stort. Hvorvidt katten er kastrert/sterilisert eller ikke, vil også ha betydning.

Hunn-katter blir kjønnsmodne når de er rundt et halvt år. Hann-katter er fra 9-12 måneder når de når kjønnsmoden alder. Det er derfor viktig å kastrere/sterilisere katten din før kjønnsmodningen inntreffer. Det er det flere grunner til – både uønskede kattekull unngås, streifing i ukevis unngås, og pus vil være mindre utsatt for slåsskamper med påfølgende skader, og i verste fall virusinfeksjoner som for eksempel katteaids. Alt dette kan du lese mer om under kastrering/sterilisering her på sidene.

Katter blir fort voksne - for fort vil mange si, for det er da hyggelig med kattunger. Men i vår tid kan katten fint bli 15-20 år gammel, så den voksne katten må man forholde seg til. Har man tilbrakt mye tid med pus som liten, vil en voksen katt gi ti-fold igjen i årene som kommer.

Det er flere ting å tenke på når pus blir stor. Årlig vaksinering er en av de tingene man som ansvarlig katteeier må foreta. Dette skjer årlig, og koster lite i forhold til behandling av sykdommer som kattens ellers kan pådra seg. Markkur 2 ganger i året eller ved behov er også viktig.

Voksne katter skal også ha mat deretter. Det finnes mat for katter mellom 1-8 år – etter dette kan det i samråd med veterinær gis for beregnet for elde katter, da de som oss endrer næringsopptaket i løpet av livet. Det finnes mat for alle slags katter og behov, så her er det bare å orientere seg.

Katter er noen vanedyr - det ser man ikke minst hos voksne katter. De sover gjerne på faste plasser, og til samme tider på døgnet over lange perioder. De kjenner huset og omgivelsene ut og inn, og vil gjerne at ting forblir uforandret. Det skal man tenke over når man innfører nye ting i kattens tilværelse, enten det er familieforøkelse av to- eller firbente, ombygging, ommøblering eller andre endringer i kattens omgivelser. De kan bli stresset av dette, så følg med og gjør overgangen for pus så lett som mulig gjennom å bruke litt ekstra tid på stell og kos.

At voksne katter ikke er like ”morsomme” er noe vi som holder på med hjemløse katter opplever ofte. Mange av de hjemløse kattene vi tar hånd om, er blitt hjemløse nettopp fordi de ikke er små lenger. Det kan være at manglende kastrering har ført de på ville veier og til tidlig hjemløshet, barna i familien som maste seg til katt er ikke så interessert i katten lengre, eller andre av den voksne kattens behov har ført til at den er uønsket i hjemmet den hadde.

Dette synes vi er utrolig trist. Slike saker vitner om en kast- og bruk mentalitet – ikke sjelden kommer en ny søt kattunge inn der en voksen ble kastet ut. Når du anskaffer katt, så forvent at den lever i minst 15 år. Er du ikke rede til å påta deg disse årene, så la vær å skaffe katt. Endret livssituasjon, flytting, allergi eller annet kan man naturligvis ikke gardere seg mot. Tenk igjennom på forhånd hvordan du vil takle slike situasjoner på pus sine vegne.

Finnes det omplasseringsforeninger, har du den nødvendige tid til rådighet om dette oppstår, er det noen i din familie som kan ta ansvar for katten når du er på ferie eller må omplassere, er du rede til å avlive pus om det er eneste utvei?

Still deg selv slike spørsmål FØR du skaffer katt, og ikke etterpå.