VAKSINASJON.

Det er over 200 år siden den engelske lege Edward Jenner “oppfant” vaksinasjonen. Han hadde i sin legepraksis lagt merke til at folk som ble smittet med kukopper ble immun over den dødelige menneskekopper sykdommen. Han forsøkte derfor å smitte friske og raske mennesker med innholdet fra kukopper og det lykkes ham på den måte å beskytte folk mot smittes med menneskekopper. Jenners oppdagelse er siden blitt utviklet ganske kolossalt og vaksinasjon er i dag årsaken til at vi kan kontrollere en rekke meget ubehagelige sykdommer hos både mennesker og dyr.

Hvorfor skal katten vaksineres?

Når en liten kattunge fødes, skal den kunne klare litt av hvert. Fra en trygg, steril tilværelse i livmoren, hvor den har fått alt servert, havner den i en verden full av bakterier og virus, hvor den til og med skal sørge for å spise selv. Grunnen til at de nyfødte kattungene som regel klarer møtet med verden så fint som de gjør, er at de med den første morsmelken, også kalt råmelken, får antistoffer fra deres mor. Disse antistoffer trenger gjennom tarmveggen ut i kattungens blodårer, hvor de beskytter mot forskjellige sykdommer. Jo flere antistoffer hunkatten har i blodårene, jo flere overføres til kattungen med råmelken. De antistoffer kattungen får gjennom råmelken, forsvinner langsomt og ved 8-12 ukers alderen, gir de ikke beskyttelse lenger. For å unngå sykdom må kattungens eget immunsystem produsere antistoffer og det er nettopp denne antistoff produksjonen, som settes i gang ved vaksinering.

Hva skal katten vaksineres mot?

De to viktigste sykdommer kattene bør vaksineres mot er kattesyke og katteinfluensa. Før i tiden, da kattene ikke ble vaksinert mot kattesyke, var det en av de hyppigste dødsårsaker blandt kattunger og ungkatter. Katteinfluensa er ikke så farlig som kattesyke, men det er en meget ubehagelig sykdom. Både kattesyke og katteinfluensa skyldes virus og de er begge meget smittsomme.

Når skal katten vaksineres?

For å oppnå best mulig beskyttelse er det meget viktig at kattungen basisvaksineres, det vil si to vaksinasjoner med ca. 4 ukers mellomrom. Første vaksinasjon gis i 10 til 12 ukers alder. Mange eksperter mener, at nettopp basisvaksinasjonen er den mest betydningsfulle for kattens motstandskraft fremover. Det er derfor meget viktig å gjennomføre vaksinasjonsprogrammet. For å sikre et høyt innhold av antistoffer i blodet hos den voksne katt, er det nødvendig å re-vaksinere en gang årlig.

Hvilke bivirkninger er det?

Det er sjelden bivirkninger i forbindelse med vaksinasjon. I enkelte tilfæller, kan katten kanskje bli litt mer stille enn den pleier og ikke har matlyst. Det går som regel over i løpet av et døgns tid. Fortsetter bivirkningene lengre, skal man kontakte sin veterinær.

Vaksinasjon er altså en riktig god investering. Det er en lett og smertefri måte å beskytte sin katt mot flere meget alvorlige sydommer. Dessuten får man, i forbindelse med vaksinasjonen, undersøkt katten og man får anledning til å snakke med veterinæren om eventuelle problemer.