SPØRSMÅL OG SVAR.

Her er noen av de mest vanlige spørsmålene vi får av nye katteeiere.

1. Katten min på 10 mnd er plutselig blitt urenslig og markerer seg med urin i sofaen osv. Hva kan jeg gjøre for å løse dette problemet?

Katten din er blitt kjønnsmoden, få den sterilisert/kastrert nå.

2. Når er katten klar til å bli sterilisert/kastrert?

Katter er kjønnsmodne fra 6 månedersalderen, og er da klare til å bli sterilisert/kastrert.

3. Skal jeg chippe katten min selv om den bare er en innekatt?

Da ingen kan forutsi kattens neste 15-18 år, hverken for innekatter eller utekatter,bør alle katter alltid chippes.

4. Tåler katter melk?

Mange katter får diare av melk, da de ikke kan nedbryte laktosen i de fleste melkeprodukter.

5. Jeg bor i leilighet med min 2 årige katt. Bør jeg skaffe den en lekekamerat?

To katter som bor i leilighet har som regel stor glede av hverandre. Du kan forsøke å finne en katt som passer sammen med din egen katt."Like barn leker best".

6. Identitetsmerket i øret til katten min er ganske utydelig, bør jeg la den gå med halsbånd?

Ja! Alle katter burde gå med halsbånd, selv om de er øremerket. Dessverre viser det seg at det er ikke alle som sjekker om katten er id.merket hvis de finner en katt, dessuten hender det at deler av id.merket er uleselig. Noen mennesker er redde for at halsbåndet skal bli sittende fast i noe og hindre katten i å komme seg løs, men det skal ikke skje hvis halsbåndet er elastisk eller har en lås som åpner seg automatisk ved strekk. I Bergen ble det gjort en undersøkelse om dette. Over en fireårsperiode brukte 50 katter halsbånd med navnetube. Kattene var også id.merket. 7 av disse kattene gikk seg bort, men alle syv kom raskt tilrette igjen takket være halsbåndet. Folk er stort sett flinke til å sjekke halsbåndet hvis de har mistanke om at katten har gått seg bort. Må også legge til at 4 av disse kattene hadde utydelig id.merke. Disse 4 kattene hadde mest sannsynlig aldri kommet tilrette igjen hvis det ikke var for at de gikk med halsbånd. Heller ingen av kattene som var med i undersøkelsen hadde fått skader av å gå med halsbånd.

7. Skal jeg klippe klørene på katten min?

Eldre katter kan få problemer med å trekke klørene tilbake, og kan henge fast. Men hvis ikke det er direkte problemer, bør man aldri klippe en katts klør.

8. Katten min går ofte i dokassen sin, men det ser ut som den ikke klarer å tisse?

Du skal ta katten din til veterinær øyeblikkelig, den har sikkert fått et urinveisproblem, som gjør at den ikke kan tisse normalt.

9. Hvor mange kull kan en katt føde for året?

En katt kan føde 3-4 kull for året.

10. Jeg overveier å la katten min få kattunger?

Nei! Det blir født altfor mange katter i Norge og derfor ser vi dessverre masse overskuddskatter som ender opp som hjemløse, blir avlivet eller tatt inn på et hjelpesenter.

11. Hva koster det å få sterilisert eller kastrert katten sin?

Prisene svinger veldig fra dyrlege til dyrlege, ca.700 -1000 kroner for en hannkatt og ca.1300-1800 kroner for en hunnkatt. Ring rundt og forhør deg!

12. Hva er det beste tørrfor til katter?

Det som forebygger urinveissykdommer. Kjøpes hos veterinær eller i dyrebutikken. Royal Canin har et bredt utvalg og vi anbefaler dette tørrforet.

13. Ofte ser jeg katten min spise gress?

Katter er følsomme for visse smaker og dufter som finnes i gresset. Gresset virker rensende på katten og fremkaller oppstøt som er nødvendige for fordøyelsen.

14. Hvor mange timer i døgnet er det normalt at en katt sover?

I gjennomsnitt 16 timer i døgnet delt opp i flere ulike perioder.

15. Hvorfor gnir katten min hode og kropp mot bordben, dørkarmer og mine ben?

Katten din avmerker sitt territorium, som også du er en del av. Det betyr "dette er mitt". Samtidig betyr det at den liker deg, vil kjæle og hilse.Katten avsetter duftstoffet feromon fra kinnene sine.

16. Innimellom sitter katten min med åpen munn?

Den lukter. I ganen bak overkjevens fortenner sitter et lukteorgan.

17. Hvordan svetter katter?

Katten svetter gjennom poter og munn.

18. Hvor gammel kan en katt bli?

Gjennomsnittsalderen er 15-18 år, men noen katter kan også bli over 20 år.

19. Katten min biter negler, er det normalt?

For mange katter er det nok å kvesse klørene sine på klorebrett, trær osv. Men noen katter "ordner" klørne ved å bite dem.

20. Katten min har diare, hva gjør jeg?

Er det lenge siden du ga den ormekur? Du bør i så fall gi den det. Hvis ikke kan du prøve med Biola, kyllingkjøtt eller kokt ris. Går det ikke over bør du kontakte veterinær.