Ny katteeier.

Her er noen praktiske råd til nye (og gamle) katteeiere!

Når du kommer hjem med katten, så vis den toalettet med det samme, så den vet hvor den skal gå.

Hvis man bor i en stor leilighet eller stort hus, så bør man la katten være i et rom de første dagene, ikke for mye plass, gjerne i stuen eller kjøkkenet, og venn den gradvis til å ha mer plass. Jo mer nervøs katten virker, dess mer tid skal den ha.

Er det andre dyr i hjemmet fra før, bør døren settes litt på gløtt, så de kan ane hverandre. Når den verste fresingen og knurringen er opphørt (det kan går en time, en uke eller mer!!), så prøv å sette dem sammen. Skulle de likevel angripe hverandre, er det godt at ha noen kopper vann stående, som hurtig kan brukes til å skille dem. Det kan se meget voldsomt ut uten at det trenger å være alvorlig, så bruk kun vann som siste utvei.

Er det andre dyr i hjemmet fra før, bør døren settes litt på gløtt, så de kan ane hverandre. Når den verste fresingen og knurringen er opphørt (det kan går en time, en uke eller mer!!), så prøv å sette dem sammen. Skulle de likeHusk å forklare barn at katten trenger fred den første tiden. Den trenger ro for å kunne finne seg til rette i det nye hjemmet. Vær også oppmerksom på at barn ofte gjør hurtige bevegelser og lager høye lyder som katten skal ha tid til å venne seg til. Barn og dyr kan få mange fine opplevelser sammen, men det er viktig at man som foreldre går inn og setter grenser så det ikke ender galt. En katt er jo ikke et leketøy, og det skal barn lære.vel angripe hverandre, er det godt at ha noen kopper vann stående, som hurtig kan brukes til å skille dem. Det kan se meget voldsomt ut uten at det trenger å være alvorlig, så bruk kun vann som siste utvei.

Har katten mulighet for å komme ut i en hage o.l, skal den holdes inne de første 14 dagene. Om katten er av den nervøse typen bør den holdes inne 3 - 4 uker. Den skal først lære dere og de nye omgivelser å kjenne. Den siste uken før du slipper katten ut, kan du gjerne gå med den i en sele utenfor huset ditt slik at den blir kjent. Når de første 14 dagene er gått, så strø noe av den brukte kattesanden (det den har tisset i) ut omkring i hagen. Ved å gjøre dette vil katten føle tilknytning til stedet fra første stund. Venn katten til å komme inn om kvelden - det er om natten katten er mest utsatt for ulykker og slåsskamper.

En kattunge bør ikke gå ute uten oppsyn før den er kastrert/sterilisert ved 6-8 måneders alderen. Kattunger har ingen stedsans og kan lett gå seg bort. Det er spesielt i denne alderen at mange katter går seg bort. Inntil katten er blitt moden til å være ute alene, kan du ha på kattungen en sele. Du må aldri binde en katt til en pæl i hagen - et øyeblikks uoppmerksomhet, og en hund kan komme forbi og overfalle katten, uten at den kan komme seg i sikkerhet. 

Ofte forekommer det hos den nye katten, at den får tynn mage av det stress den har vært utsatt for ved å skifte hjem. Også at katten ikke har så veldig matlyst den første uken.

Når den første nervøsiteten har lagt seg, så begynn å prege katten, så den oppnår trygghet og lærer rytmen å kjenne i sin nye familie. 

MORAL

Når man har gitt en "overskuddskatt" et nytt hjem og en ny sjanse i livet, er man forpliktet til å kastrere eller sterilisere katten, for derved å være med til å forhindre at den setter kattunger til verden, -kattunger, som må selv bli "overskuddskatter"! Det må være en menneske-plikt og en katte-rett. 

Lykke til med pusekatten! Du er alltid velkommen til å ringe til Kattens VERN og få en prat hvis du har spørsmål vedrørende din nye katt.