LOPPER OG UTØY.

LUS.

Det finnes forskjellige typer av lus hos både hund og katt, felles for disse er at ingen kan smitte til mennesker. Hunder kan få både blodlus og pelslus, som lever av å spise døde hudceller. Katter får som regel pelslus og denne er relativt sjelden i Norge.

Symptomene på lus er lokal irritasjon og moderat til kraftig kløe rundt bittstedene. Lusen liker seg på varme steder på kroppen så vanligst ser man de i armhuler, rundt ørene, i lysken osv. Lus smitter ved direkte kontakt mellom individer eller via børster, tepper og lignende. Lusene overlever kun noen få dager i omgivelsene, så om den kommer seg vekk fra vertsdyret vil den dø relativt raskt.

Behandling av lus er som oftest enkel og gjøres ved å dryppe påflekkningsvæske i nakken på dyret. Hvis du har flere dyr i huset burde alle behandles. Ved et kraftig angrep kan 2 behandlinger være nødvendig.

(Denne artikkelen er hentet fra http://nannestad.evidensia.no/)

LOPPER.

Risikoen for smitte med lopper varierer med årstiden. Om våren og høsten stiger smitterisikoen av lopper betraktelig.

Livssyklus:En hunnloppe legger 15-20 egg pr. dag og kan legge ca. 1000 egg i sitt liv. De utklekkede larvene er meget lyssky og gjemmer seg hurtig i sprekker, tepper m.m., hvor de på kort tid forpupper seg.

Hele loppens livssyklus fra egg til loppe kan nås på to uker. Loppen klekkes ut når temperatur og fuktighet er riktig for den, eller når den kan merke liv omkring seg. Men befinner puppen seg på et helt stille og kjølig sted, kan det gå måneder innen den klekkes ut. Det er derfor det plutselig kan vrimle med lopper i et hus som har været ubebodd i en tid. Den voksne loppen lever i omgivelsene og i dyrets pels, hvor den lever av å suge blod.

SMITTET MED LOPPER

Mennesker kan også bli bitt, men loppene kan ikke leve eller formere seg på mennesker. Da de har vanskelig for å sitte seg fast på oss, vil de bite seg fast i en sokkekant eller bukselinning, hvor de ofte lager en rekke stikk på linje. Et stikk er rødt og klør meget. Det kan være vanskelig å finne loppene i dyrets pels, for de er hurtige og meget lyssky. Et tegn på lopper er loppeavføring i pelsen. Bruk en tett kam og legg det (lignende avføring) på et stykke vått papir.

Hvis det farges rødbrunt (inneholder blod) er det et sikkert tegn på lopper. Når katten slikker pelsen sin, kommer den naturligvis til å spise loppene, hvilket ofte medfører at katten får bendelorm. Mange katter er allergiske overfor loppens spytt. Allergien kan forårsake sår og hårfelling, samt rødme, tørre partier og irritasjon i huden. I disse tilfellene bør veterinær kontaktes.

Behandling av dyret:

Det finnes ikke et middel som utrydder alle stadier av loppens livssyklus, så det kan være nødvendig å anvende flere behandlingsprinsipper samtidig.

Det finnes en del forskjellige midler i handelen, som virker og anvendes på forskjellige måter. Forhør deg med veterinær.

Omgivelsene:

Bør også behandles. Det kan være vanskelig å komme en veletablert loppebestand til livs. Derfor kan det være nødvendig å behandle omgivelsene. Som forberedelse bør man støvsuge grundig og skifte støvsugerposen ofte . Det fjerner de fleste egg og det meste av larvernes føde. Da loppeegg er meget klebrige er det ofte nødvendig å sprøyte feks. tepper hvor eggene kan ligge. Spør på apoteket om hva du kan bruke.

Obs! Katt som har hatt lopper er ofte smittet med bendelorm, da loppen bærer på ormesmitte (mellomvert). 

FLÅTT

Flått kan angripe alle dyr, inklusiv katter og mennesker. Flått biter seg fast på kattens hode og ben og fyller seg langsomt med vertsdyrets blod. De ligner små vorter og forveksles ofte med slike. Flått fjernes effektivt etter de er bedøvet med eter, kloroform, sprit eller lignende. Hele kroppen slipper da ganske lett. Trekkes de ut med makt risikeres det at hode blir sittende igjen i huden, hvor de kan bli årsak til et infiseret sår. Flått er uhyre alminnelig, og alle utekatter blir angrepet i løpet av livet.