KATTETOALETTET

Det finnes mange ulike sorter kattesand. Grovt inndelt finnes det fire sorter:

  • Ikke klumpbindende sand
  • Klumpbindende sand
  • Pellets av tre
  • Pellets av pappmasse. 

Hvilke er best?

Det er vanskelig å si hvilke produkt som er best for akkurat deg og din katt. Man får prøve seg fram hvilke som passer . Katters urin- og avføringslukt varierer, og derfor bør man prøve seg fram. Ukastrerte hannkatters urin lukter mye mer enn kastrerte hannkatters. Så vårt råd er at du hører med ett halvt øre på andres råd, og heller prøver deg fram. Positive egenskaper er følgende: God luktbinding, økonomisk og det aller viktigste, katten skal synes om kattesanden.

Vil ikke katten gå i kattetoalettet?

Det er ikke bara den eventuelle lukten som kan være årsak til dette. En del katter vil ikke gjøre sine behov i enkelte kattesand. Hvis du bytter til en annen sort, bland først litt av den nye kattesanden i den gamle, slik at katten venner seg til den når det gjelder lukt og konsistens. Enkelte katter klarer å bytte helt fint, men andre igjen er mer følsomme, og derfor behøver gradvis avvenning.

Det er viktig at du rengjør ofte og regelmessig i kattetoalettet. Om ikke så kan det hende at katten gjør sine behov andre steder. Tross regelmessig rengjøring kan dette skje, og da kan du prøve to metoder: Bruk to kattetoalett. En del katter tisser i den ene, og har avføring i den andre. Et annet brukbart tips er å sette matskålen der katten har gjort sine behov. Katter er et svært renslig dyr, og på grunn av dette er det sannsynlig at han eller hun unnviker plassen neste gang.

Hvor ofte skal jeg rengjøre kattetoalettet?

Det er også noe man bør prøve seg fram til. Om du bruker klumpbindende sand, så er det bare å plukke bort klumpene med en spesiell spade hver dag, og fylle på etterhvert. Denne spaden fungerer som en sil som siler ut alle klumpene.Du bytter ut sanden og rengjør hele kattetoalettet når du ser at det trengs. Om du ikke annvender klumpbindende sand, så må du bytte sand oftere. En del kattunger kan finne på å spise kattesand. Det er da ekstra viktig at du er observant når du annvender klumpbindende sand. Du kan jo selv tenke deg hva som hender; klumper bindes når kattesanden kommer i kontakt med fukt i magen.

Kattetoalettet.

Det finnes to hovedtyper, den ene er åpen, og den andre er med tak. Ulike størrelser forekommer, men ikke kjøp en for liten som kattungen snart vokser ifra. Det finnes mer eller mindre avanserte kattetoalett, en del har bare et tak med åpen inngang, mens andre har en luke som inngang, samt et kullfilter som skal suge opp ubehaglig lukt. Noen katter synes om overbygde kattetoalett, andre ikke. Fordelen om den har tak, er at den stenger inne lukten en anelse, og det er jo positivt. Det anbefales fra begynnelsen av å skaffe et overbygget toalett. En del katter som går i åpne kattetoalett kan få den vanen at de står på kanten, og da kan urinen fort renne utenfor. Dette problemet får du ikke ved bruk av et overbygget toalett.

Et tips er å ha en dørmatte ved toalettet. Når katten hopper ut, fester den meste av sanden seg på matten, og du slipper sand på gulvene i huset.