Hvorfor kastrere/sterilisere?

HVORFOR?

Det er hundrevis av grunner til hvorfor du bør kastrere/sterilisere katten din. En usterilisert katt og hennes avkom kan resultere i over 100 avkom på bare noen få år.

Det er en katte-overbefolknings krise i Norge i dag. Det resulterer i at flere titalls sunne, men uønskede katter blir avlivet HVER DAG fordi det er for få hjem til kattene. Sammenlagt viser også undersøkelser at over 40.000 kattunger blir avlivet, skutt, druknet eller slått ihjel hvert år her i Norge. Denne triste faktaen gjelder også for

de hjemløse kattene, her finnes store mørketall, men vi anslår at ca. 20.000 av dem dør hvert år av sult, sykdommer og frost..

BLI MED Å GJØR NOE MED DISSE TRISTE FAKTA!

Å kastrere/sterilisere kattene dine, hunn eller hann, er den beste og mest humane måten å redusere antall hjemløse katter på. Det hjelper også til å redusere FIV (katteaids) tilfeller og kampskader.

Hunnkatter, -bør de ikke ha et kull?

Det er kun en myte at hunnkatter bør ha et kull. Det gir ingen biologisk eller psykologisk fordel for katten i det hele tatt. Hvis du lar din katt ha ett kull og klarer å finne hjem til alle kattungene, da har du brukt opp hjem som katter hos dyrevernorganisasjoner kunne

ha brukt. Resultatet blir at dyrevernorganisasjoner får mindre etterspørsel etter kattene de har i forvaring, og dermed kan de redde mindre hjemløse katter. Kort sagt: Tusenvis av hjemløse katter får aldri hjelp fordi noen mennesker velger å la katten sin få kattunger.

Mange hunnkatter blir i løpetiden jaget langt fra hjemmet sitt av ukastrerte hannkatter. Hunnkattene går seg bort, blir drektig og lever på gaten. Dette er hvordan kattekolonier oppstår. De kjemper for å overleve, preget av sult og de blir ofte syk og skadet. Mange hjemløse , ukastrerte hannkatter har FIV virus og hunnkatter kan bli smittet hvis de blir bitt under paringen. Hannkatter smitter ofte hverandre med Fiv virus eller andre sykdommer når de slåss om en hunnkatt. En hunnkatt bør steriliseres rundt 5-6 måneders alderen, men de kan steriliseres når som helst etter det.Til og med om du har katten innendørs er det best å sterilisere henne siden løpetiden vil komme og det

er frustrerende for både henne og deg. Usteriliserte hunnkatter har også større risiko for å utvikle cyster på eggstokkene.

Ulemper ved P-piller.

P-piller er ment som en nødløsning til utsettelse av løpetid og bør kun gis i kortere perioder. Produsenten av det mest alminnelige p-pillemerke til katter, fraråder bruk til katter som ennå ikke har hatt løpetid, samt til avlskatter. Mange undersøkelser har vist, at det er adskillige ulemper forbundet med inntagelse av p-piller over lengre tid. Mest utsatt er melkekjertlene og livmoren, hvor det kan dannes knuter, som kan utvikle seg til å bli ondartet. Livmorbetennelse er også en alminnelig komplikasjon.

Unngå derfor p-piller og få katten sterilisert!

Hannkatter -berøver du en del av livet hans?

Når en ukastrert hann når voksenalderen vil han begynne å gå lenger vekk i sin jakt på

hunnkatter. Dette gjør at han kan havne i kamper med andre hannkatter og risikere livet på travle veier. De som vandrer for langt vekk vil bli en del av Norges antatte 50.000 hjemløse katter som lever på gaten og har en dyster framtid. Ukastrerte hannkatter er veldig agresive mot andre katter, særlig ukastrerte hanner. Bittene deres

resultere i forferdelige bitt skader, svulster, skadede øyner og FIV infeksjoner. Når kattene ikke blir tatt til dyrlegen blir mange sår betente, og det resulterer ofte i døden.

Hannkatter bør kastreres rundt seks måneders alderen, men kan kastreres når som helst etter den alderen. Hvis katten din blir holdt innendørs er kastrering fremdeles den beste løsningen. Kastrering vil forhindre en hann i å bli seksuelt frustrert og hele tiden prøve å rømme. Det vil også spare deg for lukt problemet med spredning av urin. Å bli kastrert vil ikke forandre kattens personlighet, det er en annen vanlig myte som ikke er basert på fakta.