MAT TIL KATTEN.

Når pus skal ha mat, så husk at kattens ernæringsbehov er noe annerledes enn oss mennesker. Katter er fra naturens hold kjøttetende - det betyr at deres kosthold skal ha en proteinrik diett. Middagsrester og menneskemat er sjelden godt for katter, selv om mange gjerne vil ha både koteletter, pasta og endog grønnsaker.

Kattemat er etterhvert en høyt utviklet vitenskap, i tillegg er de ofte en smule kresne - ferskt skal det være og helst stuetemperatur. Men hva skal pus egentlig ha?

Industrielt produsert kattemat er det beste for katter. I hovedsak kan vi dele dette inn i mat på boks (eller engangposer, bokser mm) eller tørrfor. Ofte er katter veldig glad i den maten de får fra boks, i hvertfall når boksen er nyåpnet - men ingen regel uten unntak, noen katter foretrekker helst tørrfor. I utgangspunktet må man prøve seg frem, regelen er at man kjøper kattemat og ikke noe annet.

Våtfor eller boksmat finnes i en rekke utgaver. Fra store rimelige bokser til små luksuspakninger som koster like mye pr. porsjon som en hel liter på boks. Det er ikke nødvendigvis slik at en større rimeligere boks inneholder mindre næring enn en luksuspakning. Det man gjerne erfarer med en katt i huset er at de store boksene blir "gamle" for kattens fininnstilte nese, slik at den ikke vil ha maten når du er halveis nede i boksen. Mellomstore bokser er kanskje en passe sak for en-katts-eiere. Den store forskjellen på boksmat finner du dersom du sammenlikner ordinære kattemerker med spesialfor fra merker som føres av veterinærer og/eller dyreforretninger. Flere av disse er spesialfor for ulike typer næringsbehov - ekstra næringsrik mat, for for katter med spesielle kostbehov knyttet til sykdom eller f.eks. overvekt - som i vår velstandsverden godt kan bli et problem for godt voksne kastrerte katter. Men disse merkene er av høy kvalitet, og de fører også varianter for vanlige ernæringsbehov. Spør din veterinær om dennes utvalg.

Tørrfor - et godt basisfor i hverdagen. Som for boksmat kommer tørrfor i en rekke varianter. Skal du gi din katt et godt grunnlag og leve på, skal du gi tørrfor av et anerkjent merke. Mange typer tørrfor fra veterinær og/eller dyreforretning er kvalitetsfor som koster mer pr. pose, men som vanligvis er mer drøyt enn rimeligere for fra dagligvaren. Siden tørrforet bør være basisfor i en hver katts hverdag, vil vi anbefale at du invisterer i et godt merke. De fleste har prøvepakninger du kan få med hjem, så du ser hvilken type for pus foretrekker før du kjøper en større pakning. Erfaring tilsier også at dette er en type for som pus sjeldnere går lei av - da kan man forsøke å bytte smak en periode, eller ha to forskjellige som pus kan velge mellom.

Også blant tørrforsortene finnes det ulike typer beregnet på forskjellige katter - det finnes for som skal motvirke hårballer, noe i sær langhårskatter har problem med. Du får for tilpasset kattunger, som har behov for et høyere innhold av mineraler og andre stoffer til å vokse på. Og du får tørrfor beregnet på katter som er overvektige eller har andre problemer. Drøft gjerne dette med din veterinær, så får du hjelp til å finne en type som passer din pus.

Noen katter vil bare ha bløtfor - normalt sett vil vi anbefale en blanding av både bløt- og tørrfor. Gi gjerne en liten tallerken bløtfor morgen, middag og kveld - men la tørrforet være basis som står hele døgnet. Kattens spisevaner er å "nippe" litt i maten hele døgnet, og en skål tørrfor tilfredstiller denne spisevanen. Husk å alltid ha friskt vann tilgjengelig.

Hva egner seg mindre som for til pus?

En rekke matvaner adopteres fra oss mennesker, katter som tigger ved middagsbordet er slitsomme, og ofte en smule feilernærte - rett og slett fordi vår mat er uegnet, ofte for sterkt krydret og for lite næringsrik for kattene våre. Et fast innslag på kattens koldtbor er ofte fisk - rå eller kokt sei eller torsk er ofte favorittene. Fisk er i utgangspunktet uegnet som kattemat, til tross for at de fleste katter elsker det. Gi gjerne en lite posjon i nye og ne, omtrent som lørdagsgodt til ungene, men ikke la fisk bli en daglig bestanddel av kattens kosthold. For enkelte katter, f.eks. med urinveisproblemer er fisk direkte uegnet og kan forverre problemet, rå fisk kan også inneholde parasitter - og kattunger vokser særdeles dårlig på fisk.

Melk er heller ikke egent for katter. Mange katter er laktose-intolerante, og kan bli direkte syke av melk. Vi hører om katter som har fått melk hele sitt liv uten problemer, og det finnes det mange eksempler på, men fra naturens side er katten ferdig med melkeperioden når morsmelken tar slutt. Det beste er å gi de vann. En liten fløteskvett i ny og ne kan godt gis - men som fisk, så får det være lørdagsgodteri.

Spesielle forbehov kan forekomme hos enkelte katter. Vi har nevnt egnet for for overvektige katter, som bør gis i samråd med veterinær. Her er det ofte snakk om en kur, der man starter med slankefor og fortsetter med et vedlikeholdsfor når pus når matchvekt. Snack er selvsagt forbudt her som når vi to-bente slanker oss.

Kattunger har større behov for næring enn voksne katter - her finnes det alternativer både i bløtfor og tørrfor. Et godt balansert kosthold som liten, gir de beste forutsetninger for en sunn og frisk voksen katt.

Enkelte katter, spesielt kastrerte hannkatter, er utsatt for urinveisproblemer. Krystaller i urinen kan opptre, og dette er svært smertefullt. Ubehandlet er det i verste fall dødelig. Igjen kan dette forebygges ved å bruke anerkjente merker der de mineralene som forårsaker dette problemet er redusert eller nesten fjernet. Har du først fått en katt med dette problemet er det ikke mulig å kurere - men det kan reguleres slik at pus ikke har noe plage av det gjennom bruk av et spesielfor. C/D er ofte betegnelsen på dette foret - her må man til dyrelege for å få rette sorten.

Er katten riktig plaget kan bare noen uker på vanlig mat, gjøre stor skade. Men foret er ikke nevneverdig dyrere enn det vanlige, men pus må belage seg på et relativt mye mer kjedelig kosthold enn katter uten problemet, da den ikke kan spise annen mat. C/D-for kan godt gis til kastrerte hannkatter uten at de har krystaller i urinen, det er et godt for, og virker forebyggende.

Kattegress er ikke noe for men en kjekk måte for katter som bor i snørike områder, å få de gresstråene de gjerne vil ha for å kaste opp hårballer eller annet de vil kvitte seg med om vinteren. Poser med frø kjøper du i dyrebutikken eller på gartneriet - og det dyrkes enkelt i vinduskarmen i en potte med blomsterjord.

Opplever du at pelsen er matt, katten tynn eller andre ting du mistenker har med foret å gjøre, vær ikke redd for å spørre din veterinær om råd. Et godt kattekosthold er den beste garanti for at din katt holder seg frisk og glad gjennom hele livet.