FAKTA.

Vi leser til stadighet i avisene om katter som blir satt ut i pappkartonger, om katter som blir mishandlet osv. Det finnes tusenvis av hjemløse katter i Norge som blir rammet av tragedier.

De fleste såkalte villkatter lever et liv i ensomhet og sult, og når de blir svake og syke, skjuler de seg, dette fordi de er et rovdyr, og instinktene forteller dem at de må skjule seg for å kunne overleve. De blir da liggene skjult i skoger, sprekker i murer osv.

De aller fleste såkalte villkatter er født i hjem hos mennesker. De er født til å være husdyr, med andre ord er de helt fra fødselen av blitt vant med menneskelig hjelp for å kunne overleve. Når de søte små kattungene vokser opp, blir de stelt og matet av mennesker, - ja, mange ganger blir de nesten forgudet av sine eiere.

Det finnes mange grunner til at en katt blir hjemløs - den største er at katten blir kjønnsmoden. Hunnkattene får løpetid vanligvis i 6 - 7 månedersalderen. Det som oftest skjer i perioden hunnkatten har løpetid er at en hannkatt oppsøker henne eller at hun begynner å lete etter en hannkatt. Paringsleken kan vare i flere døgn og i mange tilfeller kommer det flere hannkatter og det blir slagsmål. De blir så opptatt av sine naturlige instinkter at de kommer på avveie - og blir hjemløs.

Katten streifer nå rundt på egenhånd uten erfaring til å kunne klare å overleve. Den som har vært vant med å få maten servert, ligge i en lun og god sofa, blitt lekt og dullet med, er nå helt overlatt til seg selv. Når sulten innhenter den for alvor, spiser katten nesten hva det måtte være. Jord, papir med matlukt og døde insekter er det letteste å få tak i. Den begynner å lete i bosspann og finner gjerne bedervete matrester osv. Kanskje klarer den å fange en mus eller fugl en gang i blant, men da katten aldri har trengt å lære av sin mor hvordan man overlever på denne måten, er den en elendig jeger i den forstand.

Ofte blir den jagd og skremt av mennesker, og etter noen måneder begynner den å miste tilliten dem. Den desperate kampen for å overleve er nå begynt for alvor, nå er den lille søte kattungen som ble født i en lun flettet kurv blitt en "villkatt" som mange mennesker hater og ser på som en pest og plage. Etter måneder uten menneskelig kontakt og omsorg er nå katten blitt så sky at den rett og slett ikke tør å komme nær mennesker. Dette fordi katten er et rovdyr, og instinktene og de naturlige rovdyrrefleksene blir av den grunn sterkere av det tøffe livet den nå lever.

Samtidig ligger det latent i den fra fødselen av at mennesker betyr mat og omsorg. Derfor blir det også naturlig for katten å holde seg der folk ferdes, men kommer helst fram om natten når det er stille i gatene, på desperat leting etter noe å spise. Sakte men sikkert brytes imumforsvaret ned av feilernæring og infeksjoner, og katten dør i relativt ung alder. I løpet av tiden den leve har de også formert seg, - nye tragiske skjebner fødes og historiene gjentar seg...