ADFERD

Katter er vanedyr, de setter pris på en fast ukomplisert daglig rytme. Først og fremst skal den ha sin egen soveplass, sitt kattetoalett, og gjerne kattegress og klorebrett. Kattens ting kan dryppes med litt kattemynte, en duft som katter elsker, og som ofte forhindrer at katten klorer i møbler og tapet. Hvis katten er en innekatt, er disse tingene meget vesentlige. Hvis katten er en inne/utekatt er det det optimale for katten, og da anbefales det å montere en katteluke, slik at den har mulighet for å gå ut og inn når den har lyst. Venn katten til å være inne om natten.

BARN OG KATTER.

går fint sammen. Men husk at barn skal lære å respektere katten. Katten bør ha fred ved matskålen, på toalettet og når den sover. Og husk: Når katten legger ørene helt tilbake, betyr det ADVARSEL, - da holder man fingrene for seg selv.

KATTER ER VELDIG NYSGJERRIGE.

Alt skal undersøkes, og en katt kan godt finne på å tigge litt godt fra kjøkkenbordet. Det er derfor viktig at man med fast stemmeføring lærer den at det må man ikke. Med litt tålmodighet er det ikke så vanskelig å lære en katt å tilpasse seg alminnelige husregler.

DET KAN VÆRE FARLIG

å være en liten katt. I det hele tatt bør man tenke seg om i et moderne hjem, når man har dyr. Pass på:

  • Vaskemaskiner, tørketromler, varme kokeplater, mikrobølgeovner o.s.v.: Unge katter er nysgjerrige og kan gå inn de særeste steder. Sjekk maskiner før de settes igang.
  • Dører: Når man lukker en dør skal man sikre seg at katten ikke kommer i klemme, og pass på dører som slår igjen ved gjennomtrekk.

KATTETOALETTET

er som regel ikke noe problem. Katter er svært renslige dyr, som normalt straks benytter et kattetoalett. Skulle katten være urenslig og gå ved siden av toalettet, skal man først og fremst overveie om toalettet burde stå et annet sted. Toalettet må f.eks. ikke stå for tett ved matskålen, og det skal alltid stå et fredelig sted. Har man rettet eventuelle feil, og katten stadig vekk er urenslig, kan man lukke katt, mat og toalett ute på f.eks badeværelset i en kort periode. Ved å gjøre dette "lærer“ mange katter å benytte toalettet. Dette er ikke for å straffe katten, kun for å innskrenke dens område.

TRANSPORT.

Hvis katten skal transporteres utenfor hjemmet, bør det foregå i en transportkasse, dels fordi katten vil føle seg trygg, og dels fordi selv den roligste katt kan bli redd og løpe vekk. Av hensyn til sikkerheten, bør katten alltid være i en transportkasse når man kjører bil. Som alternativ “transportkasse“ kan en vasketøyskurv med lokk benyttes til korte transporter. Lær katten kassen å kjenne, ved alltid å la den stå fremme.

KATTER ER JEGERE.

Katter fanger mus og noen ganger rotter, og de kan godt finne på å avlevere byttet til sin eier. Det er faktisk et tillistegn overfor den som til daglig sørger for mat til katten. Katter fanger også fugler, men det er oftest de svakeste fugler eller ungene. Det kan sagtens la seg gjøre å ha fugler i hagen samtidig med at man har katt. Hold katten inne i de tidlige morgentimer og i skumringstiden, dette er spesielt viktig i fuglenes hekkestid. Husk at fuglebrettet skal plasseres på et jernrør, så kan katten ikke klatre opp på det. Sitter katten "fast" oppi et tre? Katter klatrer i trærne, men de kommer alltid seg ned igjen. Det er ingen grunn til å alarmere brannvesenet for å hente en katt ned - den kan fint finne på å klatre opp igjen.

FRUSTRERT KATT.

Endres livsrytmen i et hjem på grunn av ferie, sykdom eller dødsfall, kan selv en kastrert/sterilisert katt plutselig oppføre seg merkelig. Den kastrerte hannkatt kan begynne å urinmarkere o.s.v. Da er det kun en ting å gjøre, og det er å prøve å gi katten så rolige omgivelser som mulig, eventuelt begynne forfra med å lære den renslighet igjen ved å sperre den inne i noen døgn på f.eks badeværelset med sitt toalett og så utstyre seg med en viss tålmodighet. Hjelper det ikke bør dyrlegen kontaktes, da en hormoninnsprøytning i noen tilfeller kan løse problemet.

NY KATT NR. 2.

Hvordan settes to voksne katter sammen?

Det er heldigvis mange mennesker som velger å anskaffe seg en lekekamerat til katten sin. Til dem som er interessert i en voksen katt, kan vi fortelle at det sagtens kan la seg gjøre med stor suksess - følger man kattenes tempo og gir dem tid, er det sjelden det ikke lykkes.

NB! :

Sett aldri to voksne katter sammen for fort. Katter vil, fra naturens side, ikke bare uten videre akseptere en annen katt. Det er viktig at kjønnsmodne katter er sterilisert/kastrert innen sammensetningen påbegynnes!

UTEKATTER.

Går katten din ut og inn av huset som det passer den, er det viktig at den holdes inne i starten, inntil den virker okay med den nye situasjonen. Ellers risikerer du at den tilbringer mer tid vekke fra huset, og så får du aldri kattene til å venne seg til hverandre.

Den nye katten: Henvis den nye katten til et mindre rom (uten en masse gjemmesteder og bløte ting) med toalett, mat og vann. Katten skal være der i starten, da den skal ha mulighet for å finne roen og venne seg til nye lyder og lukter, - og den nye "fremmede" katten!

MELLOMROM I DØREN.

Sett døren på klem med en avis under, eller annet som forhindrer døren i å kunne åpnes eller lukkes. Nå har du to katter på hver sin side av en liten sprekk på 3-4 cm, uten adgang til hverandre. De skal nå de nærmeste dagene lukte på og bli kjent med hverandre gjennom sprekken, og med din hjelp - når du fører duften frem og tilbake når du har klappet kattene. Da vil de gradvis venne seg mer og mer til hverandre. Du skal ikke oppholde deg sammen med kattene 24 timer i døgnet. Gå på arbeid eller forlat hjemmet og la kattene være alene hjemme - stadig med mellomrommet i døren.

FRESING OG KNURRING ER NATURLIG.

Du vil sikkert oppleve at begge kattene er utrygge, og vil frese og knurre til hverandre. Det er tegn på usikkerhet og utrygghet fra kattenes side og vil gå over. Kattene oppfører seg faktisk helt normalt og skal bare ha tid til å venne seg til hverandres selskap.

DE FØLGENDE DAGENE.

Når du synes at kattene virker okay ved situasjonen, dvs. stadig på vakt, men likevel aksepterer den "fremmede" på den andre siden av døren, har sluttet med fresing og gjemmer seg ikke, så kan man åpne døren og la kattene møte hverandre. Virker kattene likevel for sinte eller skremte, så vent litt lengre med å sette dem sammen. 

LUKKES UT.

Når din katt virker tilfreds med den nytilkomne, så kan du slippe den ut som vanlig. Den nye katten skal stadig holdes inne og først lukkes ut når den er helt trygg i sitt nye hjem, med alle de nye luktene, lydene og menneskene (ca. 3 - 4 uker).